Belemmeringen voor Het Nieuwe Werken

29 juli 2011

 

Door: Kamiel Rietsema, Managing Partner Optines Consultancy

 

Uit recent onderzoek van Heliview Research onder 128 directieleden uit de top van Nederlandse bedrijven en instellingen, blijkt dat 42% van hen constateert dat de invoering van Het Nieuwe Werken (HNW) wordt belemmert door de heersende managementcultuur die veel waarde hecht aan controle.

 

Een ander obstakel is de bestaande bedrijfscultuur die bepaald zou worden door oudere medewerkers. Men veronderstelt dat zij niet mee kunnen en willen gaan in deze ontwikkeling: ruim 35% van de directieleden noemt dit als remmende factor.

 

Hoewel slechts 14% van de respondenten aangeeft klaar te zijn voor HNW ziet ruim 75% dat invoering een grote bijdrage kan leveren aan het werven, binden en boeien van talenten. Men acht HNW van wezenlijk belang om de naderende ?war for talent? te winnen. 

 

De uitkomsten van dit onderzoek impliceren in ieder geval dat het een continu proces is van het cre?ren van bewustwording bij managers en medewerkers hoe om te gaan met de aanwezige cultuur van behoefte aan controle.

 

Ik pak dat aan door na afronding van verandertrajecten met enige regelmaat terug te keren bij opdrachtgevers en korte "awareness-workshops" te organiseren om de (management-)cultuur onder de aandacht te houden.

 

De grote vraag is of het slechts een kwestie van tijd is voordat de Y-generatie de top bereikt en van nature meer stuurt op prestatie in plaats van aanwezigheid? Of raken managers naarmate ze ouder worden meer gericht op controle en blijft de uitdaging bestaan?

 

Inspiratie

 • 08

  mrt

  Resourceful Humans

  Inspirerende Tedx talk van Heiko Fischer over de toekomst van werk. Bedrijven zouden opgebouwd moete

 • 25

  jan

  Boek tip: "Verbindend vermogen"

  Goed leiderschap vertaalt zich onder andere in samenwerken, verbinden, vertrouwen en respect. Het bo

 • 01

  nov

  Vierde industriële revolutie

  Wat is de vierde industriële revolutie? En wat betekent het voor jouw bedrijf? Tijdens het 'World E

Optines nieuws & blogs