Gezondheid & Vitaliteit. Hoe voorkom je grijs verzuim?

3 mei 2018

Een werknemer zit niet goed in zijn vel. Doet daardoor zijn werk niet goed. Hij meldt zich ziek want hij voelt zich ziek. Maar in werkelijkheid is hij niet arbeidsongeschikt. En er is sprake van grijs verzuim.

Hoe voorkom je grijs verzuim?
Veel oorzaken van dit soort verzuim zijn te herleiden naar de organisatie. Hoe eerder je het onderliggende arbeidsprobleem boven tafel hebt, des te sneller kan je werken aan een oplossing. Hier heb je dus invloed op. Niet als iemand flinke koorts heeft en een paar dagen moet uitzieken. Dat is een andere vorm van verzuim.

Open gesprek
Grijs verzuim duidt vaak op onvoldoende welzijn en preventie in de werkomgeving. Het voorkomen van grijs verzuim begint en eindigt met de leidinggevende. Een goede manager heeft het fingerspitzengefühl om grijs verzuim voor te zijn. Hij herkent de signalen en acteert daarop. Maar veel leidinggevenden durven niet op de stoel van de bedrijfsarts of de psycholoog te gaan zitten.

Die angst is onterecht want samenwerken, stimuleren en motiveren heeft alles te maken met de alledaagse omgang en aandacht voor elkaar. Je hoeft hierbij niet voorbij te gaan aan de zakelijkheid van een duurzame arbeidsrelatie. Als werkgever wil je een gemotiveerde medewerker. En een medewerker wil werken met plezier en zich betrokken voelen.

Door aandacht en betere communicatie verdwijnt grijs verzuim. Bespreek daarom de signalen die je voelt en ziet.

Praat met elkaar en:

- toon begrip voor klachten en problemen;
- bespreek het grijs verzuim met een overzicht van de verzuimmeldingen erbij;
- vraag naar belemmeringen in het werk;
- vraag aan de medewerker wat volgens hem oplossingen zijn;
- werk samen aan serieuze oplossingen;
- formuleer oplossingen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden).

Verzuim en vitaliteit op de werkvloer gaan hand in hand met duurzaam inzetbaar houden van je medewerkers.

Meer weten en gerichte handvatten aangereikt krijgen?
Schrijf je in voor onze workshop "Stop met duurzame inzetbaarheid maar creëer vandaag uw eigen bevlogen medewerkers" op 28 juni in Veghel.

En kom onder leiding van ervaren adviseurs tot jouw eigen actieplan. Voor meer info check onze website.

Anja Lawera
PDC