Verhoging AOW-leeftijd: hoe houd ik oudere medewerkers inzetbaar en productief?

17 mei 2018

"Hoe kan ik als werkgever voorkomen dat oudere medewerkers arbeidsongeschikt worden?" "En hoe kan ik ervoor zorgen dat oudere medewerkers een zinvolle (productieve) bijdrage blijven leveren?" Waarschijnlijk herken je deze vragen. Als adviseur gericht op het verbeteren van de (duurzame) inzetbaarheid hoor ik ze vaak.

Bij veel oudere medewerkers viel het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd te verhogen rauw op het dak. "Hoe langer met plezier doorwerken, terwijl mijn werk fysiek en/of mentaal elke dag meer tol eist?"

Het geheim zit in het voeren van een goede dialoog over de inzetbaarheid. De vraag wat moeten we doen om gezond, plezierig en met toegevoegde waarde doorwerken mogelijk te maken was lang geen onderwerp van gesprek. Vanuit de politiek, vanuit de werkgever en vanuit de werknemer was er in het (recente) verleden geen focus op duurzame inzetbaarheid. Het ontbrak aan aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Het gesprek hierover niet aangaan, betekent dat gezond, plezierig en productief doorwerken voor veel oudere medewerkers onbereikbaar wordt. Dit leidt zonder twijfel tot meer arbeidsongeschiktheid en een stijging van de WIA instroom. Tot productiviteitsverlies en een verminderde betrokkenheid. Natuurlijk is dit niet wat je als werkgever wil. Tijd dus voor een andere aanpak!

Een les trekken uit het verleden
Mijn eerste advies: ga vandaag nog met alle medewerkers, jong en oud, startend of ervaren in gesprek. Het gesprek over inzetbaarheid aangaan na pakweg de 60e verjaardag van een medewerker is te laat! Het inzetbaar en productief houden van (oudere) medewerkers vraagt om een dialoog die vanaf het begin van iemands werkzame leven moet worden ingezet. Inzetbaarheid en de wederzijdse investeringen hierin moeten immers tijdens het hele dienstverband top of mind zijn. Dit geeft de meeste kans op optimale duurzame inzetbaarheid van jouw werknemers.

In een goede dialoog spreek je over een scala aan denkbare vaak maatwerkoplossingen. Oplossingen die daadwerkelijk effectief zijn en waarin jij en jouw werknemers hun rol pakken. Inzetbaarheid op latere leeftijd is dus een kwestie van nu handelen.

Meer weten, gerichte handvatten aangereikt krijgen?
Schrijf je in voor onze workshop "Stop met duurzame inzetbaarheid maar creëer vandaag uw eigen bevlogen medewerkers" op 28 juni in Veghel

En kom onder leiding van ervaren adviseurs tot jouw eigen actieplan. Voor meer info check onze website

Erwin van der Zanden
inZ.nu