De naam 'Optines'

De naam ‘Optines’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘Optio’ voor ‘Sergeant’. In 1985 ontmoet ik voor het eerst zes veteranen uit de tweede wereldoorlog. John Blum, Ralph Busson, Tommy Horne, Don Jakeway, Art Riedel en Chester Stephens. Alle zes waren ze sergeant bij het 508th Parachute Infantry Regiment “Red Devils” van de beroemde Amerikaanse 82nd Airborne Division. Op D-Day, de invasie van Normandië op 6 juni 1944, landen deze toen jonge jongens per parachute als eerste op door de Duitsers bezet Frans gebied ver weg van hun geboorte grond.
Drie maanden later, op 17 september 1944, bevrijden ze mijn latere geboorteplaats – Nijmegen - tijdens de grootse luchtlandingsoperatie uit de tweede wereldoorlog ‘Operatie Market Garden’.

Sinds 1985 heb ik door de jaren heen vele tientallen Amerikaanse veteranen mogen ontmoeten tijdens herdenkingen in Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar mijn interesse in hun geschiedenis is begonnen met deze ‘six old sergeants’. Ik ben dankbaar voor hun daden in 1944 en mijn vriendschap met hen en hun families sinds 1985.

In 2009 ben ik als ondernemer Optines consultancy gestart; de naam was snel gevonden.

Kamiel Rietsema

 

 

Don Jakeway 1985  Don Jakeway 2014

"Six old Sergeants" in Nijmegen, 1985                           Don Jakeway in Normandië, 2014